Historie

Bijna 30 meter boven de omgeving uitstekend, is de oude watertoren een échte blikvanger in de wijk Berflo Es. Het rijksmonument is, in opdracht van Stork en de Maatschappij tot waterverschaffing, ontworpen door architect Jan Schotel, die meerdere watertorens in Nederland heeft ontworpen. De bouw van de toren vond plaats in de periode 1896-1897.

In de Eerste Wereldoorlog was de toren een tijdelijk onderkomen voor Belgische vluchtelingen. Op het terrein werden barrakken bijgebouwd die na de oorlog dienst deden als woonhuis en werkplaats. Het complex werd in 1922 uitgebreid met een nieuwe machinekamer met pompkelder om de overgang van stoom naar elektrische energie mogelijk te kunnen maken.

In de Tweede Wereldoorlog raakte de watertoren als gevolg van beschietingen beschadigd, waarna de toren in 1948 is gerenoveerd en hersteld. In 1959 werd de torenkop nogmaals gesloopt en rigoureus gereconstrueerd. De rijk versierde gevel werd vervangen door een eenvoudige bakstenen gevel die ook nu nog zichtbaar is.

Uiteindelijk kwam de locatie in handen van waterleidingmaatschappij Vitens. Omdat de capaciteit te klein was geworden, werd in 2003 besloten het pompstation op deze locatie te sluiten.

Ontwikkeling & realisatie

Ter Steege Bouw Vastgoed
Reggesingel 32
7461 AK Rijssen
Tel. 0548 – 53 00 00
info@tsbouwvastgoed.nl
www.tsbouwvastgoed.nl

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2